Święto Chleba na placu Wolnica [ zdjęcia ]
Krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku związany jest ze Świętem Chleba, które w tym roku odbywa się po raz dziewiąty. Doroczne spotkanie miłośników regionalnych wypieków ma swoje stałe miejsce w kalendarzu Krakowa i krakowskiego Kazimierza.
Trudno sobie wyobrazić małopolskie przysmaki bez wyśmienitych wypieków, wśród których prym wiedzie chleb prądnicki. Zachwyca smakiem, aromatem i? wielkością ? jeszcze na początku XX wieku wypiekano bochny ważące 8 kg! Sama tradycja wypiekania tego specjału sięga XV w.
Tegoroczny krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku to także okazja do świętowania ważnego dnia w kalendarzu naszego regionu. 10 czerwca obchodzimy Święto Małopolski, ustanowione by jednoczyć Małopolan ? mieszkańców jednego z najatrakcyjniejszych regionów w Polsce.
Z tej okazji na placu Wolnica odbywają się warsztaty cukiernicze i piekarskie, podczas których najmłodsi smakosze będą wypiekać logo Małopolski. Podczas potyczek kulinarnych profesjonalni kucharze stoczą bój z kołami gospodyń wiejskich, gotując małopolską potrawę na bazie chleba.
Fotorelacja – Jan Graczyński / INFO Kraków24[nggallery id=552]