WYBIERZ NAJSMACZNIEJSZE PIEROGI [ zdjęcia ]
Trwa dziesiąta edycja Festiwalu Pierogów. Już jutro (17 sierpnia, piątek) każdy miłośnicy tej wyjątkowej potrawy, który przyjdzie na Mały Rynek, będzie mógł wybrać najsmaczniejsze pierogi i wziąć udział w Konkursie Publiczności. Impreza potrwa do niedzieli (19 sierpnia), jej szczegółowy program można znaleźć na stronie www.krakow.pl.
W tegorocznej edycji festiwalu bierze udział weźmie 14 restauracji. W trakcie jej trwania producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody – statuetkę Kazimierza Wielkiego (to nagroda publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (to nagroda jury). W programie znajdą się także liczne koncerty i imprezy towarzyszące.
Najróżniejsze pierogi (z owocami, mięsem, nabiałem, warzywami, na słodko, słono, ostro, kwaśno, z sosem, skwarkami, śmietaną, musem owocowym, chłopskie, ukraińskie, kresowe, lwowskie, gotowane, smażone i pieczone) można kupować od godz. 9:00 do 22:00 (czwartek-sobota) i od godz. 9:00 do 21:00 (niedziela). Każdego dnia od godz. 12:00 do 16:00 na Małym Rynku działa punkt krwiodawstwa zorganizowany przez Fundację ?Kibicujemy życiu?. Od dziś (16 sierpnia, czwartek) do soboty (18 sierpnia) odbywać się będą także warsztaty kulinarne dla dzieci zorganizowane przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Jeszcze dziś (czwartek, 16 sierpnia) na scenie zobaczymy m.in. zespół Leliwa Jazz Band, Halinę Masiuk oraz Edytę Krzemień i Janusza Krucińskiego. W piątek (17 sierpnia) odbędzie się Konkurs Publiczności (głosowanie w godz. 11:00?18:00). Każdy uczestnik konkursu zgłasza jeden rodzaj pierogów. Głosować może każdy, kto kupi pierogi i wypełni kupon konkursowy dostępny w oznaczonym punkcie, a następnie zostawi go na stoisku uczestnika Konkursu Publiczności. Głosujący będzie mógł także na kuponie wpisać hasło, które jego zdaniem najlepiej będzie promować pierogi, na które oddał głos. Laureata ?onkursu Publiczności? poznamy 19 sierpnia (niedziela) po godz. 12:00.
Czwarty dzień festiwalu (18 sierpnia, sobota) upłynie pod hasłem Konkursu Jury (początek godz. 12:00). Każdy uczestnik konkursu będzie mógł zgłosić do niego jeden rodzaj pierogów. Członkowie Jury będą oceniać pierogi, przyznając im punkty w skali od 1 do 10. O kolejności przynoszenia pierogów członkom Jury przez osobę oddelegowaną przez organizatora zadecyduje losowanie. Laureata Konkursu Jury poznamy 19 sierpnia (niedziela) po godz. 12:00.
W ostatnim dniu festiwalu (19 sierpnia, niedziela) mieszkańcy Krakowa i turyści będą mogli wziąć udział w mszy św. w Bazylice Mariackiej w intencji gastronomików i kupców krakowskich (godz. 11:00). O godz. 11:50 sprzed kościoła św. Barbary wyruszy barwny korowód z towarzyszeniem kapeli Krakowianie (wezmą w nim udział m.in. przedstawiciele Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej i Urzędu Miasta Krakowa). W tym dniu na scenie wystąpi m.in. Tomasz Grochot Electric Project i Arisa Vinci.[nggallery id=600]