Pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań kuchni włoskiej. Chociaż klasyczna wersja nie obejmuje serwowania jej z dodatkowymi sosami, Polacy je uwielbiają. Jeżeli więc zapraszasz znajomych i chcesz przygotować pizzę, poznaj przepisy na najlepsze sosy. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ? zaskoczą Twoich gości.
W oryginalnej włoskiej pizzy nie znajdziesz sosu czosnkowego czy dodatkowego sosu pomidorowego. Jednym akceptowanym sosem jest ten, którym smaruje się nieupieczone ciasto i na który wykłada się poszczególne składniki ? tyle wystarczy, by pizza nie była sucha i twarda, a miękka i przyjemnie chrupiąca. Niestety trudno jest zmienić nawyki Polaków, dlatego pizza serwowana w takich lokalach jak Pizza od Łysego w Krakowie zawsze podawana jest z dodatkowymi sosami.
-
Klasyczny sos pomidorowy
Klasyczny sos pomidorowy nie może być przyrządzony z koncentratu pomidorowego, dlatego poniższy przepis uwzględnia passatę pomidorową.
Składniki:
- 125 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Do rondelka wlej oliwę z oliwek. Gdy będzie rozgrzana, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilę do uzyskania złotego koloru (uważaj, aby nie przypalić czosnku). Dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, solą, oregano i cukrem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut (pod uchyloną pokrywką).
-
Sos czosnkowy
Goście zamawiający pizzę, np. w restauracji Pizza od Łysego w Krakowie, zawsze otrzymują sos czosnkowy. Wyrazisty w smaku ? potęguje doznania towarzyszące jedzeniu. Podobny możesz przygotować samodzielnie.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- zioła prowansalskie
Do miseczki wlej jogurt i dodaj majonez. Dokładnie wymieszaj, by otrzymać niezbyt gęstą konsystencję. Czosnek wyciśnij przez praskę i dodaj do miseczki. Wsyp cukier oraz zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 10-15 minut do lodówki.
-
Ostry sos do pizzy
Nie każdy lubi łagodny w smaku sos pomidorowy. Alternatywnym rozwiązaniem jest jego ostra wersja.
Składniki:
- 3 łyżki pasty sambal
- 100 ml passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- pokrojona w kostkę czerwona papryka
- sól, pieprz, cukier
Na odrobinie oleju rzepakowego przesmaż paprykę. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę. Wlej przecier i duś ok. 20 minut. Po przestygnięciu zblenduj. Połącz z pastą, a następnie dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i cukru.
To trzy wersje sosów do pizzy, które uwielbiają Polacy. Przygotuj je wszystkie i wybierz swój typ. Który z nich uważasz za najlepszy?