W przyszłym roku Kraków zadebiutuje jako Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej. Nasze miasto zwyciężyło w konkursie na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej 2019. Powstanie bogaty kalendarz wydarzeń kulinarnych, w ramach których odbędzie się między innymi „wirtualne gotowanie”.
Tytuł przyznała po raz pierwszy Europejska Akademia Gastronomiczna. Na ostatniej prostej konkursu, w ścisłym finale Kraków pokonał Lizbonę. Zdaniem Jacek Majchrowski, prezydenta Krakowa, o zdobyciu tytułu zdecydowało kilka czynników.
– Mamy dobre przepisy, doskonałe produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a przede wszystkim miłą i gościnną atmosferę. Od lat Kraków promuje dobrą gastronomię. Akcja Rekomendacja Krakowskich Restauracji Miasta miała już 11 edycji. Od lat zapraszamy krakowian i turystów na festiwal pierogów. Ale mamy też nowości – Krakowskie Zapusty, gdzie podtrzymujemy krakowską tradycję smażenie chrustu oraz Święto Obwarzanka – wymienił Jacek Majchrowski, Prezydent Miasta Krakowa.
Z czym wiąże się zostanie stolicą kulinarną? Kraków odwiedzą najlepsi szefowie kuchni z całego świata, a Kraków zorganizuje w przyszłym roku kilka ważnych wydarzeń m.in. Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.
Miasto opracuje własny kalendarz wydarzeń kulinarnych na 2019 rok i kolejne lata. Ciekawym, innowacyjnym formatem będzie „wirtualne gotowanie”. Polegać ono będzie na równoczesnym przygotowaniu dań w różnych restauracjach, co będzie można śledzić za pomocą internetu, a tematem przewodnim będzie kuchnia Krakowa i Polski.
– Chcemy też stworzyć przepisy związane z kuchnią dworu królewskiego, Krakowa mieszczańskiego czy akademickiego – zapowiedział prezydent Krakowa. Krakowskie dziedzictwo kulinarne to także street food – już w średniowieczu działały na ulicach faryny, przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców, żaków, a niedawno „odkryta na nowo” maczanka po krakowsku była przysmakiem krakowskich fiakrów już w XVII wieku.
Krakowskie restauracje jako jedyne poza warszawskimi mają wyróżnienia przewodnika Michelin – obecnie jest ich 26. Ponad dwa razy więcej krakowskich lokali uhonorował Gaullt et Millau a 8 rekomendował Slow Food Polska.
Europejska Akademia Gastronomiczna działa w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, organizacji zajmującej się szeroko rozumianą kulturą gastronomiczną. Założona w 1983 roku przez 5 akademii narodowych (hiszpańską, francuską, brytyjską, włoską i szwajcarską), obecnie liczy 29 członków z 23 krajów m.in. z Chin, Japonii, Libanu, Meksyku, Portugalii, Szwecji, USA i Polski. Główną siedzibą Akademii jest Francja.
Akademia współpracuje m.in. z agendami ONZ (UNESCO, FAO – Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, WHO – Światową Organizacją Zdrowia, UNWTO – Światową Organizacją Turystyki), Unii Europejskiej oraz Unią na rzecz Regionu Morza Śródziemnego (UfM).