W tegorocznej edycji plebiscytu wzięło udział ponad 600 restauracji z 15 regionów Polski, z których wyłoniono 37 laureatów. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 15 maja w Winnicy Srebrna Góra w Krakowie. Wydarzeniu towarzyszyła premiera unikalnego wydania albumu „Kulinarna Podróż po Polsce.”
W czwartej edycji plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2023” udział wzięło ponad 600 restauracji z 15 regionów. Wyłoniono 37 laureatów, a nagrody wręczono podczas gali.
W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne zorganizowano również plebiscyt „Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej”. W kapitule zasiadali przedstawiciele mediów branżowych z redakcji: FoodService, DlaHandlu, Wiadomości Handlowe, Portal Spożywczy, Horecatrends, Restauracja, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Horecanet i Nowości Gastronomiczne oraz Onet.
– Chciałbym bardzo serdecznie podziękować za nagrodę jury oraz firmie MAKRO Polska. Myślę, że obecnie kuchnia polska powinna rozświetlać nie tylko stoły w naszym kraju, ale zaistnieć również w Europie. Mamy do tego wszelkie predyspozycje: wiedzę, umiejętności, utalentowanych szefów oraz szefowe kuchni oraz mądrych menadżerów – mówi Bogdan Gałązka, właściciel restauracji oraz szef kuchni w warszawskiej Stolica Café. – Jest to dla mnie szczególne wyróżnienie, ponieważ po 3 latach wróciłem na gastronomiczne salony. Gratuluję wszystkim nominowanym – dodaje.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 15 maja w Winnicy Srebrna Góra. Wydarzenie cieszyło się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 100 uczestników. Za przygotowanie dań odpowiadali szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Goście mogli spróbować między innymi wiosennej zupy kminkowej, ptysiów z serkiem chrzanowym i wołowiną, małdrzyków krakowskich z marmoladą z rabarbaru i pomarańczy oraz tarty czekoladowej z prażonymi migdałami i pudrem z malin. Mieli również możliwość zwiedzić winnicę z certyfikowanym przewodnikiem oraz spróbować win.
– Uroczyste wręczenie nagród było niezwykłym wydarzeniem. Po 2 latach pandemii i związanych z nią restrykcji sanitarnych mieliśmy możliwość osobiście spotkać się z restauratorami, którzy przyjechali do Krakowa z różnych rejonów Polski – mówi Magdalena Figurna, Menadżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w MAKRO Polska. – Wśród naszych gości byli również obecni dziennikarze mediów branżowych, którzy wręczali nagrodę laureatom Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej” oraz influencerzy.
Uroczystemu wręczeniu nagród towarzyszyła premiera najnowszego wydania albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Jest to unikalna publikacja, która łączy opowieść o kuchni regionów, prezentację laureatów plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2023” z bogactwem przepisów kuchni polskiej autorstwa szefów kuchni MAKRO Polska. Album jest dostępny w formie drukowanej oraz na stronie www.polskieskarbykulinarne.pl.
Lista laureatów Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej:
Bogdan Gałązka, Stolica Café, Warszawa;
Alina Janeczek, Restauracja Z Zielonym Piecem, Olsztynek;
Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa;
Michał Kuter, Restauracja A Nóż Widelec, Poznań;
Rafał Niewiarowski, Restauracja Dym na Wodzie, Słupsk;
Tomasz Derdoń, Kawiarnia Moja, Olsztyn;
Renata Kamienik, Restauracja DaVinci, Chęciny;
Marcin Przybysz, Restauracja Epoka, Warszawa.
Członkowie jury – Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej:
Agata Godlewska;
Edyta Kochlewska, redaktor naczelna DlaHandlu;
Łukasz Stępniak, redaktor naczelny Wiadomości Handlowych;
Olimpia Wolf, dziennikarka w Portalu Spożywczym;
Katarzyna Gubała, dziennikarka portalu HorecaTrends;
Anna Smolec, redaktor naczelna Restauracji;
Beata Kaźmierczak-Szczepankiewicz, Szef Kuchni;
Anna Wilczyńska redaktor naczelna Przeglądu Gastronomicznego;
Milena Kaszuba-Janus, Horecanet i Nowości Gastronomiczne;
Bartosz Sąder, dziennikarz Onetu;
Szymon Gatlik, Kraków Food&Travel;
Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna.
Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne w edycji na rok 2023 znajduje się na stronie www.polskieskarby.pl oraz poniżej:
Warszawa:
Restauracja Hektor1970
Restauracja Studio Buffo
Restauracja Chata Polska
Kraków:
Restauracja Skansen Smaków, Kryspinów
Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny, Modlnica
Łódź:
Restauracja Powroty, Łowicz
Restauracja Quale
Restauracja Kasztelańska, Uniejów
Trójmiasto i Pomorze:
Restauracja Akcent, Frombork
Restauracja Stara Kuchnia w Hotelu Arche Dwór Uphagena, Gdańsk
Wrocław i Dolny Śląsk:
Restauracja P jak Pysznie, Kępno
Restauracja Szyszka Chmielu, Lubin
Restauracja Rynek 42, Złotoryja
Poznań i Wielkopolska:
Restauracja Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą
Restauracja Klimat, Poznań
Restauracja Steak & Grill, Poznań
Warmia i Mazury:
Restauracja w Pałacu Mortęgi, Lubawa
Kujawy:
Restauracja Starówka, Brodnica
Restauracja Mihałufka, Skępe
Restauracja Piernicova, Toruń
Zakopane i Podhale:
Karczma u Walusia, Krynica Zdrój
Karczma Tabakowy Chodnik, Zawoja
Restauracja Food Makerzy, Kluszkowce
Podkarpacie:
Restauracja Na Rozdrożu, Dynów
Restauracja Szelców, Lesko
Restauracja w Hotelu Platan, Sielec
Podlasie:
Restauracja Zamkowa, Drohiczyn
Restauracja Kuchnia Tatarska U Alika, Suwałki
Restauracja Lepirożek, Siemiatycze
Śląsk, Zagłębie i Jura:
Karczma Koszwice, Koszwice
Restauracja Galeria Smaku, Świętochłowice
Restauracja Podzamcze, Rabsztyn
Lubelszczyzna:
Restauracja w hotelu Duo, Janów Lubelski
Restauracja Figa z Makiem, Zamość
Pomorze Zachodnie:
Restauracja Kurna Chata, Świnoujście
Restauracja Rybna Chata, Świnoujście
Świętokrzyskie:
Restauracja Da Vinci, Chęciny
Partnerzy wydarzenia: Akademia Inspiracji MAKRO, Coca-Cola, Kropla Beskidu, Kropla Delice, Mlekpol, Skarby Serowara, dystrybutor wina TIM oraz Winnica Srebrna Góra.
Partnerzy albumu: Coca Cola, Drosed, Kropla Beskidu, Kropla Delice, Mlekpol, Winnica Srebrna Góra oraz Zagrodowy.
Patronami medialni: Onet, FoodService, Ouichef, Horecanet, Nowości Gastronomiczne, HorecaTrends, Przegląd Gastronomiczny, Restauracja, Szef Kuchni oraz Portal Spożywczy.
O programie Polskie Skarby Kulinarne
Początki programu Polskie Skarby Kulinarne sięgają 2018 roku. Inicjatywa wywodzi się z prowadzonego przez MAKRO Polska projektu Kulinarne Zjednoczenie Polski, którego zwieńczeniem była książka kucharska „Sto receptur na sto lat niepodległości’. Polskie Skarby Kulinarne to przede wszystkim program edukacyjny, którego celem jest zwiększanie świadomości Polaków w temacie kulinarnej tradycji naszego kraju. Poprzez program MAKRO Polska chce przede wszystkim pokazać i uświadomić konsumentom, jak wyjątkowa i bogata w różnorodne smaki i przepisy jest rodzima kuchnia polska. W ramach programu organizowany jest plebiscyt konsumencki „Najlepsza Restauracja.” Lokale, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane w wyjątkowym albumie, wydanym przez MAKRO Polska.