Sushi na stałe wpisało się już w nasze menu, podbijając serca pasjonatów dobrej kuchni niemalże na całym świecie. Nic dziwnego, że flagowe danie kuchni azjatyckiej wprowadzają do swojej oferty również krakowskie restauracje. Tym, którzy jeszcze nie zasmakowali się w aromatycznej potrawie z Dalekiego Wschodu podpowiadamy, gdzie warto zamówić najlepsze sushi w mieście i jak spożywać je w prawidłowy sposób.
Dlaczego jakość składników sushi jest tak ważna?
Najlepsze sushi powstaje wyłącznie z dobrej jakości składników. Tylko świeże ryby i warzywa stanowią bowiem gwarancję kulinarnego sukcesu. Wiedzą o tym dobrze sushi masterzy, zatrudnieni w najlepszych krakowskich restauracjach, serwujących dania kuchni azjatyckiej. Jedną z nich jest z pewnością restauracja Sushi Friends Kraków, Sebastiana Klonowica 26, 30-654 Kraków, tel.: +48 736 244 188, której ofertę sprawdzić można pod adresem www.sushifriends.com.pl i która proponuje swoim klientom najlepsze sushi na wynos. Powstaje ono z wysokiej klasy produktów, pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu sushi jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bezpieczne dla zdrowia. W razie jakichkolwiek wątpliwości, warto zapytać obsługę o pochodzenie produktów i o sposób ich przechowywania.
Jakie sushi wybrać na pierwszy raz?
Krakowskie restauracje oferują cały wachlarz możliwości dla osób, chcących rozpocząć swoją kulinarną przygodę z potrawami z Dalekiego Wschodu. W tak bogatej ofercie mogą pogubić się wszyscy ci, którzy nie mieli jeszcze okazji zakosztować fantazyjnych rolek. Jeśli właśnie szukasz inspiracji na swoją pierwszą degustację, sprawdź koniecznie zestaw sushi w promocji tylko w maju, przechodząc na proponowaną przez nas stronę internetową. W ofercie zachwyca bowiem bogactwo możliwości, spośród których każdy z pewnością wybierze najlepsze dla siebie rozwiązanie. Ci, którzy wolą bardziej tradycyjne smaki, powinni z kolei sięgnąć po sushi nigiri, łączące w jedną całość delikatną rybę i lekko kwaśny ryż. Doskonałą alternatywą dla surowego mięsa będzie z kolei sushi z grillowaną rybą.
Dlaczego warto zamówić sushi na dowóz?
Sushi z dostawą do domu cieszy się w Krakowie coraz większą popularnością. Taka forma pozwala na delektowanie się smakiem ulubionej potrawy bez obaw o miejsce przy stoliku czy gwar, uniemożliwiający rozmowę z przyjaciółmi. Co więcej, małe, kolorowe rolki będą nie tylko doskonale smakować, ale również nienagannie prezentować się na imprezowym stole. Nic dziwnego, że coraz częściej są one zamawiane zarówno na domowe spotkania w gronie znajomych, jak i na biznesowe konferencje, stanowiąc doskonałą przystawkę w trakcie krótkiej przerwy na posiłek.
Jakie dodatki wybrać do sushi?
Sushi słynie z bogatego wachlarza smaków i aromatów. Te zapewniają mu wyłącznie świeże składniki, odpowiednio dobrane w fantazyjne rolki. Decydując się na degustację tej wyjątkowej potrawy, warto sięgnąć również po:
- sos sojowy, podkreślający smak ryby,
- chrzan wasabi, nadający potrawie ostrości,
- marynowany imbir, służący do oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy kolejnymi rolkami.
Zieloną pastę, czyli chrzan wasabi, nakłada się na kawałek sushi, nadając mu w ten sposób wyrazistości. Z kolei sos sojowy podkreśla smak ryby i to właśnie nią należy zamoczyć w odpowiedniej miseczce. Niezależnie od tego, czy sushi delektujemy się we własnym mieszkaniu, czy też w lokalu w Krakowie, nigdy nie należy łączyć w jedną kompozycję smakową wasabi i sosu sojowego, o czym muszą pamiętać zwłaszcza amatorzy kuchni azjatyckiej.
Jak prawidłowo jeść sushi?
Wiele osób obawia się pierwszej degustacji sushi w miejscu publicznym. Wpływa na to przede wszystkim technika jedzenia, która wyklucza użycie tradycyjnych sztućców. Warto wiedzieć jednak, że sushi można jeść nie tylko pałeczkami, ale również i rękami, wkładając do ust całe kawałki, bez ich wcześniejszego nadgryzania. Z tej techniki korzystają miłośnicy azjatyckich specjałów, którzy nie czują się pewnie w jedzeniu pałeczkami. Umiejętność tą można jednak szlifować w zaciszu własnego domu, gdyż – jak mówi znane porzekadło – to właśnie praktyka czyni mistrza. Warto wiedzieć jednak, że pałeczek nie należy zarówno krzyżować, jak i kierować w stronę osoby, towarzyszącej nam w degustacji. Ich miejscem będzie z kolei specjalna podstawka, na której powinny one znaleźć się zarówno w trakcie przerwy w posiłku, jak i po jego zakończeniu.