Niewielu słyszało o Czeskiej Kanadzie, a taki region naprawdę istnieje. Po raz pierwszy tej nazwy używał w latach 20. XX wieku miejscowy dziennikarz Jaroslav Jiskra, by opisać obszar w południowych Czechach przypominający Kanadę. Tu spotkamy się z gęstymi lasami, licznymi jeziorami, stawami, torfowiskami, pagórkowatym terenem i surową przyrodą. Tu też hoduje się bizony.
Termin „Czeska Kanada” (Česká Kanada) odnosi się do regionu znajdującego się w województwie Południowe Czechy, w pobliżu granicy z Austrią, między miastami Jindřichův Hradec, Nová Bystřice i Slavonice.
Czeska Kanada w województwie Południowe Czechy
Gdy przymkniemy oczy i pomyślimy o Ameryce Północnej to wyda się to całkiem naturalne, że w takim otoczeniu powinny pojawić się bizony. I faktycznie, w samym sercu regionu Czeska Kanada jest pensjonat Bison Ranch. Prócz noclegów, obiekt ma dobrą restaurację, która specjalizuje się w potrawach z północnoamerykańskiego kuzyna żubra. Jest do wyboru cała lista steków i hamburgery.
Bizon pochodzi z krajów Ameryki Północnej i uwielbia otwarte przestrzenie USA i Kanady. Tam żywi się trawą, ziołami, pędami roślin, korą oraz liśćmi drzew i krzewów.
Stada bizonów pasą się na wielkich pastwiskach
Każdy kto pierwszy raz zobaczy bizona będzie pod wrażeniem jego rozmiarów. I faktycznie masa tego ssaka osiąga nawet 1,5 tony przy długości ciała niemal 4 metrów. Futro jest brązowe, grube i dłuższe na głowie i klatce piersiowej, dzięki czemu te części ciała wydają się mocniejsze. Mimo takich rozmiarów i masy bizon w biegu osiąga prędkość do 50 km/h. Żubry grupują się w duże stada, jednak zimą dzielą się na mniejsze grupy, chcąc łatwiej znaleźć pożywienie.
Stek z bizona podany na sianie
Mięso tego roślinożercy jest rzadko spotykane, ale niezwykle cenione. Steki z bizona zawierają znacznie mniej tłuszczu i o 40% więcej białka niż wołowina. Smak steków z bizona jest natomiast bardzo zbliżony do smaku wołowiny. Nie odnajdziemy w nim posmaku dziczyzny. To dlatego, że bizon jest w 99% spokrewniony genetycznie z bydłem domowym.
W Bison Ranch możemy także napić się dobrego czesko – belgijskiego piwa. Piwo Bizon łączy czeską recepturę z belgijską technologią; wymyślone w Południowych Czechach jest produkowane w Belgii.
W menu znajdziemy różne potrawy z bizona, w tym tradycyjne hamburgery
Gdy posilimy się stekiem z bizona możemy wybrać się na wędrówkę lub wycieczkę rowerową. Czeska Kanada oferuje liczne szlaki piesze, rowerowe oraz możliwości rekreacyjne, takie jak kąpiele w jeziorach czy wędkowanie. Południowe Czechy to także ciekawe zamki, zabytkowe miasta i jedno z największych w tej części Europy muzeum zabytkowych samochodów. Oczywiście, północnoamerykańskich, bo jakżeby inaczej.
Hamburger z bizona po meksykańsku, z papryczkami jalapeño
Autorem materiału jest Krzysztof Kowalski, autor bloga https://justkowalski.pl