Jesień to czas, kiedy w sklepach i na stołach króluje dynia. Jeśli dotąd nie jadłeś tego warzywa to czas to zmienić! W naszym artykule znajdziesz się, jakie witaminy ma dynia i dlaczego po prostu musisz ją jeść, gdy chcesz zadbać o siebie od środka.
Dynia – witaminy
Dynia to świetne źródło witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie. Zastanawiasz się, jakie witaminy ma dynia? Zawiera całkiem sporo witamin A, C, K i E, ale też witaminy z grupy B – w tym B1 i B2.
Jednak to nie koniec, bo dynia stanowi również dobre źródło minerałów takich jak – potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, mangan, selen i cynk. Zasada jest prosta – im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym zawiera też więcej betakarotenu. Na szczególną uwagę zasługują też pestki dyni, które są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego zawierają również takie minerały jak np. magnez, wapń oraz cynk.
Chcesz jeść zdrowo i sezonowo, ale nie masz na to czasu? W tym może pomóc Ci catering taki jak ten dostępny na stronie www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/krakow/.
Kto powinien jeść dynię?
Dynia jest bezpiecznym wyborem dla osób w każdym wieku – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, jednak szczególnie warto ją włączyć do diety, jeśli:
- zmagasz się z nadciśnieniem – uznawana jest za jeden ze skutecznych metod na obniżenie poziomu ciśnienia tętniczego krwi;
- masz problemy z trawieniem – błonnik obecny w dyni wspomaga pracę jelit, więc będzie dobrym wyborem dla każdego, kto boryka się ze wzdęciami czy zaparciami;
- chorujesz na cukrzycę – warto podkreślić również, że dynia ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczna dla osób, które mają problem z wahaniem poziomu glukozy we krwi lub dla osób, u których już zdiagnozowano cukrzycę.
Wypróbuj zdrową dietę pudełkową, w której również może znaleźć się sezonowa dynia i wybierz ofertę ze strony www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wroclaw/.
3 popularne pytania na temat dyni
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele wartości odżywczych zawiera niepozorna dynia. Przez to, że dopiero w ostatnich latach zdobywa szczyt swojej popularności. Przeanalizowaliśmy zapytania w sieci i dostrzegliśmy, że w kontekście dyni często poszukiwane są odpowiedzi na te 3 pytania, oto one:
- Czy dynia oczyszcza organizm?
Tak, dynia ma właściwości detoksykujące. Jednak dotyczy to głównie pestek dyni. Zawartość błonnika wspomaga usuwanie toksyn z jelit. Dlatego właśnie dynia jest stosowana w dietach oczyszczających i odchudzających.
- W jakiej postaci dynia jest najzdrowsza?
Najwięcej składników odżywczych zachowasz, gdy będziesz jeść dynie w formie pieczonej. Wystarczy ok. 30 minut w piekarniku. Jeśli chodzi o gotowanie, to musisz pamiętać, że długotrwałe gotowanie może wyeliminować część cennych witamin. Polecamy zblendować dynię lub pokroić w kostkę i dodać do sosów, sałatek czy innych dań.
- Czy dynia jest wzdymająca?
Dynia jest lekkostrawna i ma niską zawartość substancji mogących powodować wzdęcia. Dlatego odpowiedź brzmi – nie, dynia nie ma właściwości wzdymających. Wręcz przeciwnie, uznawane jest za warzywo, które wspiera procesy trawienne i jest dobrym wyborem nawet dla osób, które często mierzą się z problemami żołądkowymi.