Miłośnicy pierogów mają swoje święto! Wczoraj (13 sierpnia, środa) na Małym Rynku w Krakowie rozpoczął się XII Festiwal Pierogów! Czternaście restauracji przygotowuje wyjątkowe dania, które zachwycają wszystkich wyglądem i wyjątkowym wnętrzem! Festiwal potrwa do niedzieli (17 sierpnia).
Oprócz stoisk z pierogami na uczestników festiwalu czekają dodatkowe atrakcje. Dziś (14 sierpnia, czwartek) o godz. 16:00 rozpocznie się program artystyczno-muzyczny, a także warsztaty kulinarne dla dzieci. Także dziś (14 sierpnia, czwartek) odbędzie się także Konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym wyłoniony zostanie laureat jury.
W piątek (15 sierpnia) oprócz występów artystycznych i warsztatów odbędzie się także Konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym wyłoniony zostanie laureat publiczności. W tym dniu (15 sierpnia, piątek), o godz. 12:00, w Bazylice Mariackiej odprawiona zostanie msza św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich.
Natomiast o godz. 10:00 rozpocznie się wydarzenie towarzyszące Festiwalowi – Cudowna Moc Bukietów organizowana przez Instytut Dziedzictwa, w ramach którego organizowany jest konkurs na tradycyjny Bukiet Zielny na Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.
Festiwal Pierogów zakończy się w niedzielę (17 sierpnia), wtedy też (o godz. 12:00) ogłoszone zostaną wyniki ?Konkursu publiczności” i ?Konkursu jury” i wręczone zostaną nagrody.
Skład jury na Festiwalu Pierogów: Magdalena Wójcik: dziennikarka Gazety Wyborczej, dziennikarka magazynu „Smak” oraz organizator „Najedzeni Fest”, Bartek Kieżuń: dziennikarz magazynu: „KUKBUK”, Marcin Polus i Leszek Kawa: kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.