Policjanci z wydziału do walki z przestępczością gospodarczą krakowskiej komendy powiatowej prowadzili dochodzenie o narażenie klientów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty zdrowia poprzez wprowadzanie do obrotu handlowego wyrobów masarskich z naruszeniem norm sanitarnych i weterynaryjnych.
Kiedy już zebrano dowody wskazujące, że taki proceder najprawdopodobniej prowadzi nielegalna ubojnia w powiecie krakowskim. Policjanci natychmiast skontrolowali firmę i dokonali jej przeszukania dobierając do pomocy lekarza weterynarii. W nielegalnej ubojni odnaleziono urządzenia do rozbierania mięsa, chłodnie, wędzarnie oraz dużą ilość mięsa i wyrobów wędliniarskich. Znacząca część mięsa nie posiadała oznaczeń świadczących o tym, że pochodzi z legalnego źródła, nie była także poddana obowiązkowym badaniom weterynaryjnym.
Powiatowy lekarz weterynarii wydał decyzję o utylizacji niemal 4 ton zakwestionowanego na miejscu mięsa z uwagi na rażące naruszenie procedur produkcyjnych.
Z policyjnych ustaleń wynika, że wyroby z tej rozbieralni trafiały do handlu w sklepach na niektórych placach targowych.