Już w środę, 12 sierpnia rozpocznie się wielka pierogowa uczta, która potrwa aż do niedzieli. W trakcie tegorocznego festiwalu aż osiemnastu producentów najsmaczniejszych wyrobów będzie walczyć o dwie przechodnie nagrody ? statuetkę Kazimierza Wielkiego (to nagroda publiczności) i nagrodę jury – statuetkę św. Jacka z Pierogami. 13. Festiwal Pierogów tradycyjnie odbędzie się na Małym Rynku.
Pierogi będzie można kupować od środy. W tym dniu o godz. 16:00 rozpocznie się program artystyczno-muzyczny, a także warsztaty kulinarne dla dzieci. Podobnie będzie w czwartek, 13 sierpnia, w tym dniu odbędzie się także Konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym wyłoniony zostanie laureat jury.
Z kolei w piątek oprócz występów artystycznych i warsztatów odbędzie się także Konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym wyłoniony zostanie laureat nagrody publiczności.
W sobotę (15 sierpnia o godz. 11:00), w Bazylice Mariackiej odprawiona zostanie msza św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich. Natomiast o godz. 10:00 rozpocznie się wydarzenie towarzyszące Festiwalowi – Cudowna moc bukietów – organizowana przez Instytut Dziedzictwa, w ramach którego zaplanowany został konkurs na tradycyjny Bukiet Zielny na Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.
Festiwal Pierogów zakończy się w niedzielę, 16 sierpnia, wtedy też (o godz. 12:00) ogłoszone zostaną wyniki ?Konkursu publiczności” i ?Konkursu jury” oraz wręczone zostaną nagrody.
Na zakończenie festiwalu wystąpi gość specjalny ? Krystyna Giżowska.
Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Krakowa i Krakowska Kongregacja Kupiecka.