Radości życia nieodłącznie towarzyszy radość smakowania potraw dobrze przyrządzonych, zdrowych i mających w sobie odrobinę tajemnicy. Niewątpliwie posiadają te przymioty potrawy serwowane w restauracji orientalnej „Smok”, której dały początek kulinarna pasja i szczęśliwy przypadek.
Kuchnia orientalna, jak żadna inna stanowi niepowtarzalne połączenie prostoty i finezji. Ogromna paleta przypraw i czasem wręcz zaskakujące połączenia składników, tworzą feerię niepowtarzalnych smaków.
Azję zamieszkuje ponad 60 procent ludności świata; to kontynent niezwykle różnorodny, ze specyficznymi upodobaniami kulinarnymi w każdym regionie. Jednak, jak nigdzie na naszym globie występują tu cechy wspólne – wierność tradycji, prostota, korzystanie ze składników dostępnych w najbliższym otoczeniu i technika gotowania polegająca na krótkiej obróbce termicznej.
Szczególnie ten ostatni czynnik zdecydował, że kuchnia orientalna zagościła w każdym zakątku świata. Szybkość przygotowywania sprawiła, że dania tej kuchni dały również początek zwyczajowi szybkiego spożywania posiłków, określanych jako fast food. Jest to paradoks, gdyż to właśnie w Azji celebracja jedzenia i nadawanie mu wymiaru pozazmysłowego stanowi znaczącą część filozofii życia.
Podstawowe zasady filozofii konfucjańskiej – zachowanie czystości, ładu, tradycji i hierarchii – doskonale wpisują się w zasady przygotowywania posiłków i ich spożywania. Można tu przywołać słowa filozofa: „W jedzeniu nie istnieje szczyt doskonałości, podobnie jak w sztuce kulinarnej nie istnieje szczyt finezji”.
Jeśli więc poszukujecie radości podniebienia, ale chcecie mieć pewność, że za swoje pieniądze dostaniecie solidną porcję świetnie przygotowanego jedzenia, rozglądajcie się za „Smokiem”. To restauracja, która powstała dopiero dwa lata temu, lecz ma już liczne grono wiernych klientów, którzy odwiedzają „Smoka”, aby zjeść codzienny obiad, a w niedzielę z rodziną święcić tu dzień święty.
Sympatyczni właściciele zakochali się w kuchni orientalnej, jak większość z nas, podróżując po świecie. Jednak szczęśliwy traf sprawił, że na swojej drodze spotkali mistrza kuchni orientalnej – o orientalnym pochodzeniu – który szukając spokojnej przystani po wielu latach gotowania w najlepszych restauracjach, wspólnie z nimi tworzy kulinarne dzieła w „Smoku”.
Menu, które liczy 151 pozycji, gwarantuje, że nawet najbardziej wytrawny smakosz będzie usatysfakcjonowany. Serwowane są tu dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, tofu, owoców morza, ryb i wegetariańskie. Zadbano też o posiłki dla dzieci, desery oraz napoje, które można nabyć tylko tutaj.
Urządzone ze smakiem funkcjonalne wnętrze daje poczucie komfortu. Właścicielom udało się uniknąć często spotykanego gdzie indziej nadmiaru orientalnych artefaktów.
„Smok” przycupnął w miejscu, gdzie panuje dość szczelna zabudowa. Dlatego też drobnym mankamentem jest niewielka ilość miejsc parkingowych. Ale przecież warto przejść parę kroków, aby zaostrzyć apetyt. A po obiedzie w tej restauracji spacer na pewno się przyda!
Restauracja Orientalna „Smok”, Kraków, ul. Pilotów 97, www. restauracjasmok.pl