10 tysięcy porcji karpia, kapusta z grochem, zupa grzybowa i pieczywo – kolejny raz wraz z Bartłomiejem Szczoczarzem, właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, organizujemy bezpłatny przedświąteczny poczęstunek dla mieszkańców Krakowa.
Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. W tym roku mieszkańcy mogą skosztować nie tylko karpia – jest też zupa grzybowa i kapusta z grochem.
Tak, jak w poprzednich latach, poczęstunki rozpoczynają się o godz. 16.00. Odbywają się w sześciu lokalizacjach:
- poniedziałek, 11 grudnia – parking przy pętli tramwajowej „Kurdwanów P+R”
- środa, 13 grudnia – plac Inwalidów
- piątek, 15 grudnia – Nowohuckie Centrum Kultury.
W tym roku do współpracy z Bartłomiejem Szczoczarzem włączyli się sponsorzy:
- Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
- Mieczysław Jakubowski Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MIKI”
- Charsznickie Pola Natury
- Dak Plus Dariusz Kaczmarczyk
- MM Druk Serwis
- Restauracja „Pod Srebrnym Kurem”.
– Bardzo dziękuję panu Bartłomiejowi i jego żonie, że po raz kolejny dzielą się z krakowianami świątecznym posiłkiem. Dziękuję za ich ciepłe serca, to napawa nadzieją i pozwala jeszcze lepiej wejść w ten świąteczny czas – mówił podczas briefingu Andrzej Kulig, zastępca prezydenta Krakowa.